Սննդամթերքի նախընտրությունը պայմանավորված է գնով. Դավիթ Պիպոյան – ShantNews – Շանթ Հեռուստաընկերություն – Լուրեր – Shant TV Online
TIME
Ամսաթիվ
12 05 2024
  • $
    388.01
  • RUBLE
    4.20
  • 418.24
WEATHER
+16.09 oC

Սննդամթերքի նախընտրությունը պայմանավորված է գնով. Դավիթ Պիպոյան

13:10 09.03.2018

 «Սպառողը ամեն օր չի գնում հեռուստացույց, բայց  ամեն օր գնում է սննդամթերք, սննդի պատրաստման և սննդամթերքի ընտրության  ոլորտում ունենք  լուրջ խնդիրներ: Մարդկանց սննդամթերքի ձեռք բերման հիմնական չափանիշը գինն է՝ լրագրողների հետ զրույցում ասել է  ԳԱԱ էկոկենտրոնի սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար, սննդագիտության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանը: Երևան քաղաքի բնակիչների սննդակարգը  թռիչքաձև  փոխվում է՝ կարծում է նա: Թեև  սպառողները բանջարեղեն շատ են օգտագործում, սակայն  ձմռանը դրա քանակը կտրուկ նվազում է, քանի որ վաճառվող բանջարեղենի գինը շատ է  բարձրանում: Նա նշեց, որ ոչ մի եվրոպական երկրում չկա գների այդպիսի թռիչքային տատանում, որքան մեզ  մոտ: Օրինակ՝ Իտալիայում լոլիկը միշտ վաճառվում է մեկուկես  եվրո, իսկ մեզ  մոտ ամռանը 150 դրամ է, իսկ ձմռանը՝ 1800:  Բանջարեղենի օգտագործումը դրական ազդեցություն է ունենում օրգանիզմի վրա՝ հիշեցրեց փորձագետը:  Կան բանջարեղենի տեսակներ, որոնք մենք  ավանդաբար շատ ենք օգտագործում, օրինակ՝ նույն լոլիկն ու ձմերուկը: Դրանք պարունակում են ոչ միայն  օգտակար նյութեր, այլև թունաքիմիկատներ, որոնց քանակը կարող է վտանգավոր լինել օրգանիզմի համար՝ կարծիք է հայտնել Դավիթ Պիպոյանը: 

  Նա նաև նշել է, որ եթե 2015 թվականին սպառողները օրական օգտագործում էին 40 գրամ թռչնի միս, 2017-ին այդ թիվը  250 տոկոսով ավելացել է, ինչը պայմանավորված է կարմիր մսի՝ տավարի, գառան ու խոզի մսի  թանկացմամբ:

 

 

 

 

 

Բոլոր լուրերը

Կապակցված լուրեր

Հայտնաբերվել է նոր տարբերություն քաղցկեղի և առողջ բջիջների միջև

20:12 12.05.2024

Հայտնաբերվել է նոր տարբերություն քաղցկեղի և առողջ բջիջների միջև

Ամերիկացի գիտնականները քաղցկեղն ուսումնասիրելու համար կիրառել են մի մեթոդ, որը սովորաբար օգտագործվում է երկրաբանության մեջ: Նրանք հայտնաբերել են ջրածնի ատոմների տարբերությունները արագ բաժանվող բջիջներում, ինչը թույլ է տվել նրանց ավելի վաղ ախտորոշել ուռուցքները, որը կհեշտացնի հետագայում բուժումը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակված են PNAS ամսագրում։ Նոր հետազոտության ընթացքում կենսաբանները պարզել են, որ հաճախակի բաժանվող բջիջները պարունակում են […] ...

Բժիշկը զգուշացրել է սոդայի վտանգավորության մասին

18:49 12.05.2024

Բժիշկը զգուշացրել է սոդայի վտանգավորության մասին

Գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը զգուշացրել է կերակրի սոդայի վտանգավորության մասին. այս մասին հայտնում է DoctorPeter-ը։ Մասնագետի կարծիքով՝ կերակրի սոդան չի կարելի օգտագործել այրոցը բուժելու համար, քանի որ այն մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը։ «Սոդան ալկալիով մարում է ստամոքսի թթունը, սակայն այդ ազդեցությունը երկար չի տևում, ուստի օրգանիզմն ակտիվորեն աղաթթու է արտադրում, ինչը կարող է հանգեցնել այրոցի […] ...

Բժիշկը բացատրել է, թե ինչ հիվանդությունների մասին է վկայում մեջքի ցավը

14:43 12.05.2024

Բժիշկը բացատրել է, թե ինչ հիվանդությունների մասին է վկայում մեջքի ցավը

Մեջքի ստորին հատվածի ցավը կարող է կապված լինել երիկամների վնասման կամ պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի հետ: Այս մասին «Известия»-ին ասել է բժիշկ-պրոֆեսոր Ստանիսլավ Իոնովը։ Եթե ​​մեջքի ստորին հատվածի ցավը կապված չէ ողնաշարի կամ մկանների հետ կապված խնդիրների հետ, ապա պատճառը կարող է լինել պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշը: Այս հիվանդության դեպքում ձվարանների լորձաթաղանթը խտանում է, ինչի պատճառով հասուն […] ...

Բժիշկը պատմել է, թե ինչպես կարելի է գնահատել կաթվածի զարգացման անհատական ​​ռիսկը

14:25 12.05.2024

Բժիշկը պատմել է, թե ինչպես կարելի է գնահատել կաթվածի զարգացման անհատական ​​ռիսկը

Կաթվածը ուղեղային շրջանառության սուր խանգարում է։ Այս վիճակի զարգացման ռիսկերը կարելի է ինքնուրույն գնահատել՝ օգտագործելով հատուկ հաշվիչը, ասել է նյարդաբան Ելենա Սուրսկայան: «Կան սանդղակներ, որոնք թույլ են տալիս գնահատել ինսուլտի զարգացման անհատական ​​ռիսկը (տոկոսներով) հաջորդ 10 տարիների ընթացքում և համեմատել այն նույն ժամանակահատվածի բնակչության միջին ռիսկի հետ: Ամենահայտնին Ֆրամինգհեմի սանդղակն է, որը հավաքում է ռիսկի […] ...

Զգուշացվել է մելանոմայի զարգացման հիմնական ռիսկային գործոնների մասին

13:40 12.05.2024

Զգուշացվել է մելանոմայի զարգացման հիմնական ռիսկային գործոնների մասին

Ամեն տարի աշխարհում մելանոմայի՝ մաշկի ամենավտանգավոր քաղցկեղի ավելի ու ավելի շատ դեպքեր են գրանցվում։ Ուռուցքաբան Միխայիլ Պիլխը Газета.Ru-ին պատմել է, թե ինչ գործոններ են մեծացնում հիվանդության առաջացման վտանգը և ինչու է այն այդքան վտանգավոր։ Ըստ բժշկի՝ 45-50 տարեկանից ցածր կանանց մոտ այս տեսակի քաղցկեղով հիվանդացությունը շատ ավելի բարձր է, քան նույն տարիքի տղամարդկանց մոտ։ Իսկ […] ...

Բժիշկը խորհուրդ է տվել, թե արագ սննդի որ տեսակներին նախապատվություն տալ առողջությանը վնաս չհասցնելու համար

11:33 12.05.2024

Բժիշկը խորհուրդ է տվել, թե արագ սննդի որ տեսակներին նախապատվություն տալ առողջությանը վնաս չհասցնելու համար

Արագ սննդի ռեստորանների ուտեստները կարող են օգտակար լինել նաև օրգանիզմի համար, արագ սննդի ցանցերում նախապատվությունը պետք է տալ թարմ հացով աղցաններին, հավին և ռուլետներին, ասել է թերապևտ Թիմուր Ասանովը: Նրա խոսքերով՝ մսի տարբեր տեսակների միջեւ ընտրություն կատարելիս պետք է նախապատվությունը տալ հավի մսին, այլ ոչ թե խոզի կամ տավարի։ Կարտոֆիլը նույնպես կարելի է ուտել, բայց […] ...

BACK_TO_TOP