13:10 09.03.2018
«Սպառողը ամեն օր չի գնում հեռուստացույց, բայց ամեն օր գնում է սննդամթերք, սննդի պատրաստման և սննդամթերքի ընտրության ոլորտում ունենք լուրջ խնդիրներ: Մարդկանց սննդամթերքի ձեռք բերման հիմնական չափանիշը գինն է՝ լրագրողների հետ զրույցում ասել է ԳԱԱ էկոկենտրոնի սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար, սննդագիտության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանը: Երևան քաղաքի բնակիչների սննդակարգը թռիչքաձև փոխվում է՝ կարծում է նա: Թեև սպառողները բանջարեղեն շատ են օգտագործում, սակայն ձմռանը դրա քանակը կտրուկ նվազում է, քանի որ վաճառվող բանջարեղենի գինը շատ է բարձրանում: Նա նշեց, որ ոչ մի եվրոպական երկրում չկա գների այդպիսի թռիչքային տատանում, որքան մեզ մոտ: Օրինակ՝ Իտալիայում լոլիկը միշտ վաճառվում է մեկուկես եվրո, իսկ մեզ մոտ ամռանը 150 դրամ է, իսկ ձմռանը՝ 1800: Բանջարեղենի օգտագործումը դրական ազդեցություն է ունենում օրգանիզմի վրա՝ հիշեցրեց փորձագետը: Կան բանջարեղենի տեսակներ, որոնք մենք ավանդաբար շատ ենք օգտագործում, օրինակ՝ նույն լոլիկն ու ձմերուկը: Դրանք պարունակում են ոչ միայն օգտակար նյութեր, այլև թունաքիմիկատներ, որոնց քանակը կարող է վտանգավոր լինել օրգանիզմի համար՝ կարծիք է հայտնել Դավիթ Պիպոյանը:
Նա նաև նշել է, որ եթե 2015 թվականին սպառողները օրական օգտագործում էին 40 գրամ թռչնի միս, 2017-ին այդ թիվը 250 տոկոսով ավելացել է, ինչը պայմանավորված է կարմիր մսի՝ տավարի, գառան ու խոզի մսի թանկացմամբ:
20:59 12.05.2024
Բելգորոդում շենքի մուտքի փլուզման հետևանքով զոհերի թիվն աճել է20:12 12.05.2024
Հայտնաբերվել է նոր տարբերություն քաղցկեղի և առողջ բջիջների միջև19:46 12.05.2024
Փրկարարները վնասված ծառերը տեղափոխել են անվտանգ տարածք18:49 12.05.2024
Բժիշկը զգուշացրել է սոդայի վտանգավորության մասին18:36 12.05.2024
Բելգորոդում շենքի փլատակներից երկու մարդու դի են դուրս բերել17:45 12.05.2024
Նշվել է սպորտաձև, որը երկարացնում է կյանքի տևողությունը17:18 12.05.2024
Արարատի մարզում ավտոտնակում տեղի է ունեցել պայթյուն՝ հրդեհի բռնկմամբ17:01 12.05.2024
Հայաստան կժամանի ԵԱՀԿ գործող նախագահ Յան Բորգը16:24 12.05.2024
Սանկտ Պետերբուրգում գետն ընկած ավտոբուսի վարորդն ընդունել է մեղքը16:11 12.05.2024
Գիտնականները հավի ճարպը վերածել են էներգիա կուտակող գերկոնդենսատորի15:57 12.05.2024
Բելգորոդում շենքի կրկնակի փլուզման հետւանքով փրկարարներ են տուժել15:50 12.05.2024
Գազայի հատվածում զոհերի թիվը գերազանցել է 35 հազարը15:39 12.05.2024
ՌԴ սահմանապահները սկսել են դուրս գալ Սյունիքից15:15 12.05.2024
Կինն իր բակում գտնվող ծառի վրա կատվառյուծ է հայտնաբերել14:17 12.05.2024
Վարշավայի առևտրի կենտրոններից մեկում խոշոր հրդեհ է բռնկվել14:00 12.05.2024
Անձրև, ամպրոպ, կարկուտ. եղանակը առաջիկա 5 օրերին13:52 12.05.2024
Թրամփը խոստացել է «կնքել» ԱՄՆ սահմանը, եթե հաղթի ընտրություններում13:40 12.05.2024
Զգուշացվել է մելանոմայի զարգացման հիմնական ռիսկային գործոնների մասին13:07 12.05.2024
Լիտվայում նախագահական ընտրություններ են անցկացվում12:47 12.05.2024
Էրդողանը բացատրել է ԱՄՆ այցի չեղարկումը12:10 12.05.2024
Մեգան Մարքլը ԴՆԹ թեստից հետո Նիգերիան անվանել է «իր երկիր»11:20 12.05.2024
Լույս աշխարհ է եկել անմահացած Անդրանիկ Վարդանյանի համանուն եղբայրը10:52 12.05.2024
Շվեյցարիայի փոխկանցլերը հանկարծամահ է եղել լեռներում10:45 12.05.2024
Տարադրամի փոխարժեքները մայիսի 12-ին10:25 12.05.2024
Լարսը բաց է10:09 12.05.2024
Իրավիճակը ՀՀ ավտոճանապարհներին10:00 12.05.2024
Մյասնիկյան պողոտայում բախվել են չորս ավտոմեքենաներ. տուժածներ չկան23:51 11.05.2024
ՆԱՏՕ-ն գնահատել է Ուկրաինա զորքեր ուղարկելու հնարավորությունը21:53 11.05.2024
Կեսօրից հետո Երկրի վրա մագնիսական փոթորիկը հասել է իր գագաթնակետին21:19 11.05.2024
Էնդոկրինոլոգը ցրել է երեխաների սննդի մասին հիմնական առասպելները20:30 11.05.2024
6G-ն թույլ կտա հաղորդակցվել հոլոգրամների միջոցով20:12 12.05.2024
Հայտնաբերվել է նոր տարբերություն քաղցկեղի և առողջ բջիջների միջևԱմերիկացի գիտնականները քաղցկեղն ուսումնասիրելու համար կիրառել են մի մեթոդ, որը սովորաբար օգտագործվում է երկրաբանության մեջ: Նրանք հայտնաբերել են ջրածնի ատոմների տարբերությունները արագ բաժանվող բջիջներում, ինչը թույլ է տվել նրանց ավելի վաղ ախտորոշել ուռուցքները, որը կհեշտացնի հետագայում բուժումը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակված են PNAS ամսագրում։ Նոր հետազոտության ընթացքում կենսաբանները պարզել են, որ հաճախակի բաժանվող բջիջները պարունակում են […] ...
18:49 12.05.2024
Բժիշկը զգուշացրել է սոդայի վտանգավորության մասինԳաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը զգուշացրել է կերակրի սոդայի վտանգավորության մասին. այս մասին հայտնում է DoctorPeter-ը։ Մասնագետի կարծիքով՝ կերակրի սոդան չի կարելի օգտագործել այրոցը բուժելու համար, քանի որ այն մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը։ «Սոդան ալկալիով մարում է ստամոքսի թթունը, սակայն այդ ազդեցությունը երկար չի տևում, ուստի օրգանիզմն ակտիվորեն աղաթթու է արտադրում, ինչը կարող է հանգեցնել այրոցի […] ...
14:43 12.05.2024
Բժիշկը բացատրել է, թե ինչ հիվանդությունների մասին է վկայում մեջքի ցավըՄեջքի ստորին հատվածի ցավը կարող է կապված լինել երիկամների վնասման կամ պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշի հետ: Այս մասին «Известия»-ին ասել է բժիշկ-պրոֆեսոր Ստանիսլավ Իոնովը։ Եթե մեջքի ստորին հատվածի ցավը կապված չէ ողնաշարի կամ մկանների հետ կապված խնդիրների հետ, ապա պատճառը կարող է լինել պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշը: Այս հիվանդության դեպքում ձվարանների լորձաթաղանթը խտանում է, ինչի պատճառով հասուն […] ...
14:25 12.05.2024
Բժիշկը պատմել է, թե ինչպես կարելի է գնահատել կաթվածի զարգացման անհատական ռիսկըԿաթվածը ուղեղային շրջանառության սուր խանգարում է։ Այս վիճակի զարգացման ռիսկերը կարելի է ինքնուրույն գնահատել՝ օգտագործելով հատուկ հաշվիչը, ասել է նյարդաբան Ելենա Սուրսկայան: «Կան սանդղակներ, որոնք թույլ են տալիս գնահատել ինսուլտի զարգացման անհատական ռիսկը (տոկոսներով) հաջորդ 10 տարիների ընթացքում և համեմատել այն նույն ժամանակահատվածի բնակչության միջին ռիսկի հետ: Ամենահայտնին Ֆրամինգհեմի սանդղակն է, որը հավաքում է ռիսկի […] ...
13:40 12.05.2024
Զգուշացվել է մելանոմայի զարգացման հիմնական ռիսկային գործոնների մասինԱմեն տարի աշխարհում մելանոմայի՝ մաշկի ամենավտանգավոր քաղցկեղի ավելի ու ավելի շատ դեպքեր են գրանցվում։ Ուռուցքաբան Միխայիլ Պիլխը Газета.Ru-ին պատմել է, թե ինչ գործոններ են մեծացնում հիվանդության առաջացման վտանգը և ինչու է այն այդքան վտանգավոր։ Ըստ բժշկի՝ 45-50 տարեկանից ցածր կանանց մոտ այս տեսակի քաղցկեղով հիվանդացությունը շատ ավելի բարձր է, քան նույն տարիքի տղամարդկանց մոտ։ Իսկ […] ...
11:33 12.05.2024
Բժիշկը խորհուրդ է տվել, թե արագ սննդի որ տեսակներին նախապատվություն տալ առողջությանը վնաս չհասցնելու համարԱրագ սննդի ռեստորանների ուտեստները կարող են օգտակար լինել նաև օրգանիզմի համար, արագ սննդի ցանցերում նախապատվությունը պետք է տալ թարմ հացով աղցաններին, հավին և ռուլետներին, ասել է թերապևտ Թիմուր Ասանովը: Նրա խոսքերով՝ մսի տարբեր տեսակների միջեւ ընտրություն կատարելիս պետք է նախապատվությունը տալ հավի մսին, այլ ոչ թե խոզի կամ տավարի։ Կարտոֆիլը նույնպես կարելի է ուտել, բայց […] ...