18:39 19.07.2019
«Ռեստորանների հայկական միությունը», որն ընդամենը երկու ամիս է, որ սկսել է իր գործունեությունը, նախաձեռնել է մարզերում խոհարարների, մատուցողների համար վերապատրաստումներ, որոնք ուղղված են սպասարկման, նաև զբոսաշրջիկների հյուրընկալության որակի բարձրացմանը, գաստրոտուրիզմի զարգացմանը։ Իսկ գաստրոտուրիզմը համարվում է զբոսաշրջության արագ զարգացող ճյուղ ու բնորոշվում է այսպես՝ ճանապարհորդություն՝ ծանոթանալու այլ երկրի ազգային խոհանոցի առանձնահատկություններին։ Ու առաջինը վերապատրաստումները սկսել են Գյումրիից՝ հաշվի առնելով քաղաքի մշակութային կոլորիտն ու խոհանոցային առանձնահատկությունները։
Վերապատրաստումների փուլերից մեկն այն է, որ մատուցողուհին իր փորձը մասնագետներին է ցուցադրում: Նա Գյումրու ռեստորաններից մեկում է աշխատում, բայց դասընթացավարներից դեռ շատ բան ունի սովորելու, օրինակ՝ ինչպիսի մոտեցում է պետք ցուցաբերել հաճախորդին:
Առաջինը՝ հյուրի հանդեպ անհատական մոտեցումն է։ Մասնագետի ցուցումներից էր այն, որ պատվիրված ուտեստի պատրաստման համար մատուցողը պետք է միշտ առավելագույն ժամանակ նշի: Սրանք հյուրընկալության հմտություններ են, որոնք պարտավոր է իմանալ ամեն մատուցող։
Մասնագետները մի քանի օրում համոզվել են, որ Շիրակի մարզում գաստրոտուրիզմը զարգացնելու ներուժ կա, որը ըստ կազմակերպիչների, ճիշտ օգտագործելու համար խոհարարական արվեստում հմտություններ են պետք։
«Ռեստորանների հայկական միության» տնօրեն Վահե Գևորգյանի խոսքերով՝ մենք, որպես հյուրընկալ ազգ, որոշել ենք այդ հյուրընկալությունը որոշակիորեն բրենդավորել, ներկայանալ աշխարհին այդ տեսքով և հնարավորինս մատուցել բարձրակարգ ծառայություններ, որովհետև հյուրընկալությունը նաև քաղաքականություն է, քանի որ Հայաստանում եղած զբոսաշրջիկներն իրենց երկրներ վերադառնալիս կպատմեն մեր երկրի մասին և կլինեն Հայաստանի ամենալավ դեսպաններն իրենց երկրներում:
Զբոսաշրջիկներին Հայաստանում ավելի շատ ձգում է մշակութային ժառանգությունը։ Մի քանի օրով հյուր լինելով քաղաքներում ու գյուղերում՝ ցանկություն են ունենում ճաշակել ավանդական կերակուրները: Մասնագետները, գաստրոտուրիզմի առանձնահատկությունները ուսումնասիրելով, ասում են, որ Գյումրիում ավանդական ճաշատեսակները բազմազան են, մնում է միայն պատշաճ մատուցել։
Քյալլան, կամ յաղլին, պոչով ապուրն ու թաթար բորանին, պանրխաշն ու ճմուռը, Գյումրվա հալվան. ավանդական այս կերակրատեսակները զբոսաշրջիկներին մատուցելու համար նախ պետք է ուտեստն այնպես ներկայացնել, որ օտարերկրացին չվարանի դրանք ճաշակել, ասում են մասնագետները:
Գյումրվա շատ ուտեստներ մոռացվել են: «Ռեստորանների հայկական միության» խնդիրն է նաև այդ ուտեստները վերականգնել ռեստորանների ճաշացանկերում: Օրինակ՝ թիրիտը, որը ձավարով ու ծիրանաչրով կերակուր է, որը հիմա ոչ մի ռեստորան չի պատրաստում:
Հմուտ խոհարարուհի Մարգարիտա Պետրոսյանը հայկական ճաշացանկից խաշ, չանախ ու սպաս էլ է պատրաստում, կուզենար, որ ձավարով տոլման էլ մտներ ռեստորանի մենյու: Գյումրվա խոհանոցն ընդլայնելու ուղղությամբ լայն հնարավորություններ կան: Դրա հետ մեկտեղ, ռեստորանները մեծ աշխատանք ունեն տանելու խոհարարների ու մատուցողների հմտություններն ավելացնելու համար։ Փորձը ցույց է տվել, որ համեղ խոհանոցի համն ու հոտը մեծ ազդեցություն է ունենում զբոսաշրջիկների ընկալումների վրա։ Իսկ մարդու մոտ ամենաերկար պահպանվողը՝ համի մասին հիշողությունն է։ Հայկական խոհանոցի համբավը շուրջ 3000 տարվա պատմություն ունի։
22:31 30.04.2025
ՀՀ ԱԳ նախարարի տեղակալ Ռոբերտ Աբիսողոմոնյանի հանդիպումը ՄԱԿ մարդու իրավունքների բարձր հանձնակատարի հետԱպրիլի 30-ին Ժնևում՝ ՄԱԿ Համընդհանուր պարբերական դիտարկման (ՀՊԴ) 4-րդ շրջանի ՀՀ ազգային զեկույցի քննարկման շրջանակներում, ՀՀ ԱԳ նախարարի տեղակալ Ռոբերտ Աբիսողոմոնյանը հանդիպում է ունեցել ՄԱԿ մարդու իրավունքների բարձր հանձնակատար Վոլկեր Տյուրկի հետ: Այս մասին հայտնել են ԱԳՆ-ից: Հանդիպմանն անդրադարձ է կատարվել Հայաստանի ու ՄԱԿ մարդու իրավունքների բարձր հանձնակատարի գրասենյակի միջև փոխգործակցության հարցերին: Երկուստեք ընդգծվել է […] ...
22:09 30.04.2025
Զեդորֆն առաջարկում է փոխել «Ոսկե գնդակի» ձևաչափըՆիդերլանդների հավաքականի նախկին ֆուտբոլիստ Կլարենս Զեդորֆը կարծիք է հայտնել «Ոսկե գնդակի» նշանակության մասին: «Ինչո՞ւ է «Ոսկե գնդակն» այդքան կարևոր: Չեմ կարծում, որ այն ցուցիչ է ու արտացոլում է իրականությունը: Նախկինում, գուցե, այդպես եղել է, երբ քվեարկում էին մարզիչներն ու ֆուտբոլիստները: Չնայած՝ այդ դեպքում էլ յուրաքանչյուրն ընտրում էր իր թիմակցին, ոչ թե՝ լավագույնին: Կարծում եմ՝ մրցանակը […] ...
21:54 30.04.2025
Անահիտ Ավանեսյանն այցելել է պոլիկլինիկաներ և դեղատներ՝ տեղում լսելու քաղաքացիների դիտարկումները դեղերի փոխհատուցման պիլոտային ծրագրի մասինԱռողջապահության նախարար Անահիտ Ավանեսյանը Ֆեյսբուքի իր էջում հայտնել է, որ երեկ այցելել է պոլիկլինիկաներ և դեղատներ՝ տեղում լսելու քաղաքացիների դիտարկումները դեղերի փոխհատուցման պիլոտային ծրագրի մասին: «Նախ շնորհակալ եմ մեր քաղաքացիներին անկեղծ ու կառուցողական մոտեցման և պատրաստակամության համար: Այս ծրագրի նպատակը մարդկանց ընտրության հնարավորություն տալն է, որ ոչ թե մենք մի տեսակի դեղ գնենք մրցույթով և […] ...
21:37 30.04.2025
Շվանիձոր-Նռնաձոր-ՀՀ սահման ճանապարհին կատարվելու են պայթեցման աշխատանքներՃանապարհային դեպարտամենտ հիմնադրամից հայտնել են, որ Շվանիձոր-Նռնաձոր-ՀՀ սահման ավտոճանապարհի շինարարական աշխատանքներով պայմանավորված՝ մայիսի 1-ին՝ ժամը 12.00-ից 16.00-ի սահմաններում, կատարվելու են պայթեցման աշխատանքներ։ Հարակից բնակավայրերի բնակիչներին հորդորում ենք չանհանգստանալ։ ...
21:25 30.04.2025
Կայացել է Երևանում անցկացվելիք վոլեյբոլի Եվրոպայի Մ16 առաջնության վիճակահանությունըԵրևանում հուլիսի 23-ից օգոստոսի 3-ը կանցկացվի վոլեյբոլի Եվրոպայի մինչև 16 տարեկան տղաների առաջնությունը, որին Հայաստանի ու ևս 15 երկրի ներկայացուցիչներ կմասնակցեն: Արդեն տեղեկացրել ենք, որ Հայաստան կժամանեն Ֆրանսիայի, Լեհաստանի, Իտալիայի, Հունգարիայի, Լատվիայի, Չեխիայի, Թուրքիայի, Բուլղարիայի, Իսպանիայի, Ուկրաինայի, Ավստրիայի, Հունաստանի, Սերբիայի, Սլովենիայի և Ռումինիայի պատվիրակները: Կայացել է առաջնության վիճակահանությունը, որի արդյունքներով Հայաստանի հավաքականի ենթախմբում ընդգրկվել են […] ...