Գիտնականները սթրեսից ուտելու դեմ պայքարի նոր միջոց են գտել – ShantNews – Շանթ Հեռուստաընկերություն – Լուրեր – Shant TV Online
TIME
Ամսաթիվ
13 05 2024
  • $
    387.64
  • RUBLE
    4.24
  • 417.91
WEATHER
+11.09 oC

Գիտնականները սթրեսից ուտելու դեմ պայքարի նոր միջոց են գտել

22:16 23.04.2024

Չունցինի Հարավարևմտյան համալսարանի չինացի գիտնականները նոր միջոց են գտել սթրեսից ուտելու դեմ պայքարելու համար: Պարզվել է, որ սիրելիների աջակցությունն օգնում է խուսափել նյարդայնության պատճառով չափից շատ ուտելուց։ Հետազոտությունը հրապարակվել է Nutrients գիտական ​​ամսագրում:

Սթրեսից ուտելը սովորական վարքագծային արձագանք է, երբ մարդիկ օգտագործում են չափազանց շատ բարձր կալորիականությամբ, ճարպային կամ քաղցր սնունդ՝ հուզական անհարմարությունը հաղթահարելու համար: Թեև այս սովորությունն առաջին հայացքից անվնաս է, այն զգալի երկարաժամկետ վտանգներ է պարունակում առողջության համար, այդ թվում՝ գիրություն և շաքարախտ:

Հետազոտողները երկու փորձ են անցկացրել՝ ընդհանուր 274 մասնակցով: Կամավորներին պատահականության սկզբունքով բաժանել են չորս խմբի, որոնցից առաջինին աջակցում էին իրենց լավագույն ընկերները, երկրորդին՝ անծանոթները, երրորդ խումբը պետք է ոգեշնչվեր ինքնուրույն, իսկ չորրորդը վերահսկիչ խումբ էր, որի մասնակիցներին ոչ մի հրահանգ չէր տրվել:

Փորձարկվողներին տրվել են տարբեր առաջադրանքներ՝ սթրեսի աստիճանական աճ առաջացնելու համար, օրինակ՝ խոսել անծանոթ լսարանի առջև: Առաջադրանքներից հետո մասնակիցներին առաջարկվել են տարբեր ճաշատեսակներ՝ ինչպես բարձր կալորիականությամբ, այնպես էլ դիետիկ:

Պարզվել է, որ ընկերների խմբի մարդիկ սկսել են ուտելինչպես բարձր, այնպես էլ ցածր կալորիականությամբ մթերքների ավելի փոքր չափաբաժիններ, ինչը վկայում է սթրեսի պայմաններում սննդի կարիքների կրճատման մասին:

Հետազոտության հեղինակների կարծիքով՝ իրենց հայտնագործությունը կօգնի նոր մեթոդներ մշակել էմոցիոնալ դժվարությունների պատճառով չափից շատ ուտելու դեմ պայքարելու համար։

 

Բոլոր լուրերը

Կապակցված լուրեր

Բժիշկը խորհուրդ է տվել, թե արագ սննդի որ տեսակներին նախապատվություն տալ առողջությանը վնաս չհասցնելու համար

11:33 12.05.2024

Բժիշկը խորհուրդ է տվել, թե արագ սննդի որ տեսակներին նախապատվություն տալ առողջությանը վնաս չհասցնելու համար

Արագ սննդի ռեստորանների ուտեստները կարող են օգտակար լինել նաև օրգանիզմի համար, արագ սննդի ցանցերում նախապատվությունը պետք է տալ թարմ հացով աղցաններին, հավին և ռուլետներին, ասել է թերապևտ Թիմուր Ասանովը: Նրա խոսքերով՝ մսի տարբեր տեսակների միջեւ ընտրություն կատարելիս պետք է նախապատվությունը տալ հավի մսին, այլ ոչ թե խոզի կամ տավարի։ Կարտոֆիլը նույնպես կարելի է ուտել, բայց […] ...

Նշվել են տեղեկատվական անվտանգության ու ֆինանսական գրագիտության վերաբերյալ ամենավնասակար խորհուրդները

23:23 11.05.2024

Նշվել են տեղեկատվական անվտանգության ու ֆինանսական գրագիտության վերաբերյալ ամենավնասակար խորհուրդները

Շատերը սոցցանցերում հետևում են կեղծ փորձագետների խորհուրդներին և գումար կորցնում: Ֆինանսական փորձագետ Նիկիտա Կոնևը Газета.Ru-ին պատմել է, թե ինչ առաջարկություններ են խանգարում ձեզ խուսափել խաբեբայություններից ու խնայել: Նա թվարկել է սխալ խորհուրդները: «Առաջին խորհուրդն է՝ շատ ծախսեք, և ավելին կվերադարձնեք: Նման համոզմունքները հանգեցնում են նրան, որ մարդը սկսում է ապրել իր հնարավորություններից վեր և չի […] ...

Հաղորդակցության մասնագետը բացատրել է, թե ինչու չի կարելի սուրճ խմել ելույթից առաջ

21:45 11.05.2024

Հաղորդակցության մասնագետը բացատրել է, թե ինչու չի կարելի սուրճ խմել ելույթից առաջ

Սուրճը և թեյը ամենաակնառու միջոցն են էներգիայի ավելացման համար ելույթից կամ որևէ այլ կարևոր իրադարձությունից առաջ, որտեղ դուք պետք է խոսեք: Այնուամենայնիվ, կոֆեին պարունակող ըմպելիքները կարող են բացասական ազդեցություն ունենալ ձեր ձայնի վրա։ Հաղորդակցության մասնագետ Ժաննա Վոզժովան Газета.Ru-ին պատմել է, թե ինչու և ինչով է պետք փոխարինել սուրճը և ինչպես կարելի է ձայնն ավելի հաճելի […] ...

Գիտնականները պարզել են, թե ինչ խորությամբ են պլաստիկ մասնիկները թափանցում թոքեր

20:57 11.05.2024

Գիտնականները պարզել են, թե ինչ խորությամբ են պլաստիկ մասնիկները թափանցում թոքեր

Սիդնեյի տեխնոլոգիական համալսարանի ավստրալացի գիտնականները պարզել են, թե ինչ խորությամբ կարող են պլաստիկ մասնիկները օդի հետ միասին ներթափանցել թոքեր։ Հետազոտությունը հրապարակվել է Environmental Advances (EnvAdv) գիտական ​​ամսագրում: Մասնագետներն իրականացրել են շնչառության մոդելավորում երեք արագությամբ՝ դանդաղ, միջին և արագ, ինչպես նաև հաշվարկներում օգտագործել են երեք տարբեր չափերի պոլիմերային բեկորներ՝ խոշոր պլաստիկ, միկրոպլաստիկ և նանոպլաստիկ: Մոդելը ցույց […] ...

Խոսքի մարզիչը խորհուրդներ է տվել, թե ինչպես ազատվել անվստահ մանկական ձայնից

20:39 11.05.2024

Խոսքի մարզիչը խորհուրդներ է տվել, թե ինչպես ազատվել անվստահ մանկական ձայնից

Երբ մենք ուզում ենք վստահ, բարձր և հանգիստ խոսել, բայց իրականում մեր խոսքում լսում ենք հիստերիայի նախադրյալների նոտաներ, սա նշանակում է, որ արտաբերում ենք երեխայի ձայն: Ձայնի և խոսքի փորձագետ Թիմուր Ռագգան Газета.Ru-ին պատմել է, թե ինչպես ազատվել դրանից և ճիշտ կարգավորել ձայնային հաղորդակցությունը։ «Այստեղ դուք պետք է հասկանաք գործընթացի ֆիզիկան: Ձայնը մեր ձայնավոր շնչառությունն […] ...

Հայտնի է դարձել, թե ինչու են որոշ մարդիկ իրենց ավելի վատ զգում սուրճ խմելուց հետո

08:51 11.05.2024

Հայտնի է դարձել, թե ինչու են որոշ մարդիկ իրենց ավելի վատ զգում սուրճ խմելուց հետո

Մարդու լյարդի կողմից կոֆեինի մշակման արագությունը կարգավորվում է հատուկ CYP1A2 գենով: Մարդիկ, ովքեր դրա պակասն ունեն, կարող են վատ ինքնազգացողություն ունենալ և անքնություն զգալ կոֆեին պարունակող ըմպելիքներ օգտագործելուց հետո: Այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը՝ հղում անելով Օքսֆորդի Բրուքսի համալսարանի գիտնականների հետազոտությանը։ Հետազոտողների կարծիքով՝ սուրճի նկատմամբ տարբեր ռեակցիաները գենետիկորեն են պայմանավորված։ Կոֆեինը կարող է մնալ […] ...

BACK_TO_TOP