Ի՞նչ ուտել երեկոյան ժամերին. խորհուրդներ սննդաբանից – ShantNews – Շանթ Հեռուստաընկերություն – Լուրեր – Shant TV Online
TIME
Ամսաթիվ
08 05 2024
  • $
    388.01
  • RUBLE
    4.21
  • 417.11
WEATHER
+11.09 oC

Ի՞նչ ուտել երեկոյան ժամերին. խորհուրդներ սննդաբանից

12:40 06.06.2019

Ընթրիքի վերաբերյալ մարդիկ տարբեր կարծիքներ ունեն: Ոմանք կարծում են, որ երեկոյան ժամը 18:00-ից հետո առհասարակ ընթրել պետք չէ, իսկ ոմանք առանց ժամին նայելու կարող են քնից վեր կենալ, ուտել պիցցա և կրկին քնել:

Կարելի՞ է ուշ ժամերին ընթրել, ինչպիսի՞ն պետք է լինի ճիշտ ընթրիքը, և ի՞նչ անել, եթե քնելիս քաղցի զգացողություն ես ունենում: Այս ամենի շուրջ SHANTENWS.am-ը զրուցել է սննդաբան, դիետոլոգ Լիլիթ Բաբասյանի հետ:

«Մարդկանց ամենամեծ սխալն է, որ նրանք իրենք իրենց ներշնչել են, որ նիհարելու համար ժամը 18:00-ից հետ պետք է հաց չուտեն, սակայն սա սխալ է: Նման դեպքում դուք ի սկզբանե կնիհարեք, սակայն հետո կրկին կսկսեք քաշ հավաքել»,- ասաց սննդաբանը:

Սննդի վերջին ընդունումը պետք է լինի քնից 2-3 ժամ առաջ: Այսինքն` եթե մարդը պառկում է քնելու ժամը 23:00-ին, ապա վերջին անգամ պետք է սնվի ժամը 19:00-ին:

Սննդաբանի խոսքով՝ ընթրիքին հարկավոր է օգտագործել սպիտակուց, դա կարող է լինել ձու կամ ձվային սպիտակուցներ, հավի կրծքամիս, ոչ յուղոտ տավարի միս, հնդկահավի, նապաստակի, հորթի միս:

Դրա հետ մեկտեղ հարկավոր է օգտագործել բանջարեղեն: Ճիշտ կլինի միսը համադրել բանջարեղենի հետ, օրինակ` ամառային աղցանը համատեղել որևէ մսի հետ:

Լիլիթ Բաբասյանը նշեց, որ ընթրիքին բանջարեղենի և մսի համադրությունն այն մարդկանց համար է, ովքեր ցանկանում են քաշ գցել, իսկ այն մարդիկ, ովքեր պարզապես խնդիր ունեն չգիրանալու, կարող են նաև օգտագործել բարդ ածխաջրեր օրինակ՝  մոտ 30 գրամ հնդկաձավար:

Խոսելով չափաբաժինների մասին` սննդաբանը նշեց, որ դրանք անհատական են, սակայն մսի դեպքում կարելի է որպես չափաբաժին դիտարկել յուրաքանչյուր մարդու ձեռքի ափի չափը, բանջարեղենը՝ 2 ափի չափ, իսկ ածխաջրերը կիսաբացած ձեռքի չափով:

Մեր այն հարցին, որ եթե մարդը քնելուց առաջ քաղցի զգացողություն է ունենում, պե՞տք է արդյոք մի բան ուտի, թե՞ ոչ, Լիլիթ Բաբասյանը պատասխանեց, որ սոված քնել պետք չէ և քանի դեռ չկա նոր սննդային սովորություն, ապա սկզբնական ժամանակահատվածում մարդը քնելուց առաջ քաղց զգալու դեպքում կարող է սնվել.

«Ճիշտ սննդային ռեժիմ ունենալու դեպքում վերջին ընթրիքը մարդուն լիովին բավարար կլինի: Մարդիկ պետք է իրենց վրա աշխատեն, որպեսզի խուսափեն սննդային կախվածությունից: Եթե, այդուհանդերձ, մարդը երեկոյան շատ քաղցած է, խորհուրդ կտամ նեխուր կամ վարունգ»:

 

Բոլոր լուրերը

Կապակցված լուրեր

Բուժաշխատողների համար սահմանվել է դասընթացների ցանկ, որոնց մասնակցությունը կլինի պարտադիր

11:57 08.05.2024

Բուժաշխատողների համար սահմանվել է դասընթացների ցանկ, որոնց մասնակցությունը կլինի պարտադիր

Կառավարությունը բուժաշխատողների համար սահմանում է դասընթացների ցանկ, որոնց մասնակցությունը կլինի պարտադիր: Կառավարության նիստում նախագիծը առողջապահության նախարարն է ներկայացրել՝ այդ դասընթացները համարելով արդիական ու կարևոր, որոնք անհրաժեշտ en բուժաշխատողների մասնագիտական գիտելիքների, հմտությունների շարունակական զարգացման համար: «Ներկայումս բուժաշխատողներն իրենք են ընտրում շարունակական մասնագիտական զարգացման դասընթացները, իսկ նախագծով առաջարկվում է սահմանել որոշակի դասընթացների ցանկը, որոնց մասնակցելը պարտադիր կլինի՝ […] ...

Կենսաբանը խոսել է նրբաբլիթների չափից շատ ուտելու վտանգների մասին

20:28 07.05.2024

Կենսաբանը խոսել է նրբաբլիթների չափից շատ ուտելու վտանգների մասին

ՌԴ Կրթության պետական ​​համալսարանի ֆիզիոլոգիայի, մարդու էկոլոգիայի և կենսաբժշկական գիտելիքի ամբիոնի պրոֆեսոր Վլադիմիր Սապրիկինը «Իզվեստիային» պատմել է նրբաբլիթների չափից շատ ուտելու վտանգների մասին։ «Բլիթները բավականին առողջարար սննդամթերք են: Նրանք հարուստ են կալցիումով և կալիումով (գտնվում է կաթի և ձվի մեջ)։ Դրանք պարունակում են պարզ ածխաջրեր, որոնք «արագ» էներգիա են ապահովում մարմնին: Ալյուրի մեջ առկա մանրաթելը […] ...

Ճարպաթթուների վրա հիմնված դեղամիջոցը կարող է հաղթել դիմացկուն վարակներին

20:13 07.05.2024

Ճարպաթթուների վրա հիմնված դեղամիջոցը կարող է հաղթել դիմացկուն վարակներին

ՌԴ Կենսաքիմիական ֆիզիկայի ինստիտուտը (IBCP) և Ռուսական տեխնոլոգիական համալսարանը (RTU) նոր հակաբիոտիկ են ստեղծել՝ նանոմասնիկների տեսքով։ Դրա ակտիվ բաղադրիչներն են ճարպաթթուների կոնյուգատները: «Սինթեզված դեղամիջոցը լայն սպեկտրի հակաբիոտիկ է. ըստ գործողության սպեկտրի՝ որոշ միացություններ կարող են ազդել ոչ միայն բակտերիաների, այլ նաև խմորիչ սնկերի պաթոգենների վրա», – ասել է ինստիտուտի կրտսեր գիտաշխատող Մարիա Սոկոլը: Դեղը կօգնի […] ...

Անվանվել է երշիկի օգտագործման օրական անվտանգ չափաբաժինը

23:28 06.05.2024

Անվանվել է երշիկի օգտագործման օրական անվտանգ չափաբաժինը

Էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Օլգա Չուխաչովան կարծում է, որ կարելի է օրական մեկ կտոր երշիկ ուտել՝ առանց առողջությունը վնասելու։ Նա gazeta.ru-ի հետ զրույցում անվանել է այս մսամթերքի անվտանգ օրական չափաբաժինը։ Չուխաչովայի խոսքով՝ երշիկը պարունակում է մեծ քանակությամբ հագեցած ճարպեր, որոնց օգտագործումը մեծացնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը։ Այս ռիսկը նվազեցնելու համար բժիշկը խորհուրդ է տվել սահմանափակել […] ...

Դիետոլոգը ցրել է թեյի մասին հայտնի առասպելը

23:16 06.05.2024

Դիետոլոգը ցրել է թեյի մասին հայտնի առասպելը

Թեյը չի ազդում քաշի կորստի վրա և չի նվազեցնում ենթամաշկային ճարպի ծավալը, ասել է դիետոլոգ Նատալյա Լազուրենկոն։ Նա NEWS.ru-ի հետ զրույցում ցրել է օգտակար ըմպելիքի մասին տարածված միֆը։ Լազուրենկոն նշել է, որ թեյը հակաօքսիդանտների, B խմբի վիտամինների և միկրոտարրերի յուրահատուկ աղբյուր է։ Բացի այդ, թեյը աշխուժացնում է և օգնում ներքին օրգաններին ավելի արդյունավետ կերպով հեռացնել […] ...

Տարբեր բժշկական կենտրոնների հանրային կապերի պատասխանատուների և այլ մասնագետների համար կազմակերպվել է երկօրյա դասընթաց

18:12 06.05.2024

Տարբեր բժշկական կենտրոնների հանրային կապերի պատասխանատուների և այլ մասնագետների համար կազմակերպվել է երկօրյա դասընթաց

Առողջապահության նախարարության և Եվրոպայի խորհրդի երևանյան գրասենյակի համագորակցությամբ Բուժաշխատողների էթիկայի հանձնաժողովի գործունեության վերաբերյալ կարողությունների զարգացման երկօրյա դասընթաց է կազմակերպվել տարբեր բժշկական կենտրոնների հանրային կապերի պատասխանատուների և այլ մասնագետների համար։ Դասընթացը կայացել է Եվրոպայի խորհրդի՝ «Մարդու իրավունքների պաշտպանությունը կենսաբժշկության մեջ 2-րդ» ծրագրի շրջանակներում։ Նպատակը էթիկայի հանձնաժողովի գործառույթների վերաբերյալ իրազեկվածության բարձրացումն էր։ Բուժաշխատողների էթիկայի հանձնաժողովի անդամները ներկայացրել […] ...

BACK_TO_TOP